Skip to main content
Paardenvlees vs Rundvlees

Paardenvlees vs rundvlees - Wat is het verschil?

In 2013 werd een grootschalige vleesfraude zaak bekend gemaakt in verschillende kranten. Er was in Parijs geknoeid met etiketten en papieren om zo meer dan 500 ton paardenvlees als duurder rundvlees te kunnen verkopen. Dit alles zonder het aan de consument te vertellen om meer winst te kunnen maken aangezien paardenvlees stukken goedkoper is dan zijn tegenhanger, rundvlees.

Maar wat is het verschil tussen de twee, als je het mogelijke ethische aspect niet in acht neemt? Wat is het verschil in voedingswaarden?
 

Caloriën

Paardenvlees 100g = 175 caloriën ( waarvan 55 caloriën komende van het vet )

Rundvlees 100g = 273 caloriën ( waarvan 164 komende van het vet )

Deze vergelijking is gebaseerd op rundvlees met een vetpercentage van 30%. Je kan rundvlees vinden met een lager percentage en een hoger percentage.


Vetpercentage

Paardenvlees 100g = 6 gram vet ( 2 gram verzadigde vetten en 64 mg cholesterol )

Rundvlees 100g = 18 gram vet ( 7 gram verzadigde vetten en 82 mg cholesterol )

 

Proteïne

Paardenvlees 100g = 28 gram proteïnen

Rundvlees 100g = 25 gram proteïnen

 

Vitamine en mineralen

De vitaminen en mineralen in paardenvlees zijn best hoog. Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.

 

Conclusie

Zowel rundvlees als paardenvlees zijn beide lekkere keuzes voor tijdens het tafelen. Beide hebben hun voor- en nadelen op vlak van voedingswaarden en op het gebied van smaak ligt het vooral aan jouw eigen preferenties. Als je voor een gezondere keuze wilt gaan kan je wel het beste voor een stukje paardenvlees opteren aangezien deze lager in vetpercentage is. Natuurlijk moet je niet altijd een stukje vlees eten, er zijn tal van andere gezonde opties die jouw avond enkel rijker kunnen maken.